Presentationerna DevLin2019
Här är presentationerna på konferensdagen på DevLin2019. Du hittar samtliga talare här.
På Responsives Youtube-kanal hittar du spellistan med alla talen från DevLin2019.
- Material: Besök länk
Det pratas mycket om att "skala agilt", och flera påstår att de har modellen för det. "Enterprise level agility"? Man kan ju fundera på om det överhuvudtaget går? Men om man skalar agilt får man då en agil organisation? Varför skulle vi vilja ha en agil organisation och vad skulle det egentligen betyda? Thomas berättar om en del saker som han varit med om att prova och en del insikter om vad en verkligt agil organisation kan vara, inte bara en organisation som använder agila metoder, utan en som verkligen är agil i sig själv, skulle kunna vara.
- Video:
- Material: Besök länk
Är du en av de där som någon gång sagt: "Jag skulle aldrig ha hittat den den grejen som testarna just hittade" eller som fått en bugg rapporterad från en kund och utbrustit: "Jag tänkte inte ens på att det gick att göra så där"? Med allt mer testning utförd av utvecklare, produktägare m.fl. så blir det också allt viktigare att du, oavsett roll, slipper känna så. Målet med den här sessionen är därför att så kompakt och konkret som möjligt ge dig verktyg och knep som får dig att "tänka som en testare".
- Video:
Om du någonsin tänkt "Tänk om man visste hur man gör detta? Undrar hur andra gjort..." så är det här din chans. På 55 minuter kommer du att få fler lärdomar från andra än du trodde var möjligt. Vi lär oss bäst av korta historier som vi själva eller andra berättar. Tillsammans med andra kan våra insikter blomstra, sprida sig och göra skillnad.
- Material: Besök webbplats
The volatile, uncertain, complex, and ambiguous (short VUCA) world we currently live in asks for company-wide agility. Yet, agility in the literal sense that means companies need to be adaptive, responsive, fast, and nimble. Thus, although already created in the 90ies, the original idea of a learning organization, that is a company that facilitates the learning of its members and continuously transforms itself, is more relevant than ever. Yet, how can such a learning organization come to life? BOSSA nova is one approach to company-wide agility by synthesizing Beyond Budgeting, Open Space, Sociocracy & Agility. The key to its success are so-called probes – small, safe-to-fail experiments based on hypotheses derived from reflection on the current situation as well as on theory. In this session, I will share various probes implemented by different companies that can guide the probing in your company to establish a learning organization.
- Video:
- Material: Besök länk
Vår värld blir mer och mer föränderlig, oförutsägbar och komplex vilket även gäller för våra IT-miljöer och våra utvecklingsorganisationer. Många av våra teorier och metoder vi använder utgår däremot inte från det utan skapar istället en illusion av kontroll. Vi behöver förändra vårt sätt att arbeta, vårt sätt att organisera oss, vår kultur och vår syn på utveckling för att lyckas och bli följsammare och effektivare som utvecklingsorganisation. I denna presentation beskriver Jonas ett koncept kallat FINIKS som vi testat inom Migrationsverket som bygger på att verksamhet och IT arbetar tillsammans baserat på teorier och erfarenheter från bl.a. DevOps, agilt och Lean Startup.
- Video:
- Material: Besök länk
Nu har vi ju kört agila metoder ganska länge men många, speciellt stora organisationer kämpar fortfarande med att få ut de utlovade effekterna. Är det bara den inneboende trögrörligheten hos de stora som är problemet, eller gör vi något fel? I den här presentationen kommer Daniel att varför agil inte funkar i stora organisationer och hur man fixar det :) I presentationen varvas teori med erfarenheter från verkligheten.
- Video:
- Material: Besök länk
När ett team inte fungerar är det lätt att fokusera på teamet, men det kan vara värt att ibland ”sänka blicken” och arbeta med individerna i teamet. Med hjälp av coachning av personer kan man inte bara påverka individens beteende och resultat, utan även hela teamets.
I detta tal delar Kajsa med sig av sin erfarenhet runt coachning av individerna i team eller grupper och hur det har påverkat hela teamet/gruppen. Hon berättar om hur hon lärt sig att cocha individer istället för att tala om för dem hur de ska göra, och på så sätt utvecklat individen samt vilken effekt detta fått på teamet. Kajsa berättar också om när arbetet med individen inte riktigt fick det resultat för gruppen som hon förväntat sig.
- Video:
- Material: Besök länk
Vi borde ändra vår syn på organisationer, från att se på dom som maskiner som ska optimeras med resurser som konsumeras, till att betrakta dom som en gemenskap av människor som samarbetar för sina kunder och ett högre syfte. Hur gör vi det? Förändringsledning är komplext i sig självt, många har genom decennierna försökt beskriva bra sätt att göra det. Ännu svårare blir det om vi faktiskt också försöker, eller måste, ändra kultur, tankesätt och värderingar från de som trycker på från vår historik och omvärld. Hur kan vi göra det?
- Video:
- Material: Besök länk
Efter vår skolgång har vi inte alla samma struktur på vårt lärande. Samtidigt ställs allt högre krav på vad man behöver kunna i utvecklingsorganisationen, både inom områden där man är specialist och områden där man är nybörjare. Vad kan vi göra för att lära oss mer och själva ta kontroll över vad vi lär oss?
- Video:
- Material: Besök länk
Sigruns dragning handlar om mål och mätning, hur vi använder det i vår branch, och hur fel det kan bli. Kan vi jobba med mål och mätning på ett bättre sätt? Men även hur vi numera lever i ett mätsamhälle som saknar tillit och livsdränerar professionella medarbetare. Hon berättar om en högaktuell forskare som försöker sprida moteld, och om oväntad hjälp som äntligen kommer från högsta ort.
- Video:
- Material: Besök länk
Jon ser oftast de negativa aspekterna av det som händer. Att kunna lyfta blicken och se objektivt på situationerna har varit svårt för Jon. Skeenden färgas mörka och den enda väg framåt Jon ser är den som är värst – även om det finns 1000 andra möjligheter!
Så har det varit, ända fram tills nyligen då han lärt sig ett nytt synsätt på saker och ting. Ett förhållningssätt som har förändrat honom.
Inom den moderna psykologin finns metoden ACT (Acceptance and Commitment Therapy) där ett medvetet accepterande synsätt är en central del. Med lärdomar från detta kommer vi se hur det påverkat berättelsens huvudperson Jon. Vi får även höra tankar om vad av detta som går att använda i arbetet. Vad blir det för skillnad om vi accepterar att kunder ändrar sig, att det tar längre tid än vi trodde i början eller att vi alla är olika i teamet?
- Video:
- Material: Besök länk
Jag vill ta dig med på den förändringsresa som vi gjort på Verisure Innovation de senaste 3 åren, från att endast ha ett par grafiskt kunniga utvecklare till att ha över 35 certifierade UX-are i våra Scrum-team. Personer som till vardags är utvecklare, testare, produktägare mm men som idag kan bära UX-hatten i ett utvecklingsteam. Kom och hör hur vi gjorde och varför vi valde vägen "UX to the people"?
- Video:
- Material: Besök länk
Working from a distance comes with its own set of challenges. Distributed agile teams need to combat the "out of sight, out of mind" mentality and learn how to build trust in new ways. In this interactive presentation, we'll explore how digital nomads, virtual entrepreneurs, and global organizations are reaching through the screens to collaborate seamlessly at a distance. You will walk away with new ideas for what it means to be “present” at work and how to create that sense camaraderie even when you're virtual.
- Video:
- Material: Besök webbplats
Vi har alla haft den - känslan att gå ut från ytterligare ett meningslöst möte. Retrospektiv har för många blivit till ett av alla dessa möten i mängden som bara ska sittas av, utan att ge något konkret tillbaka.
Hur har vi hamnat i att vår bästa möjlighet att prata om hur vi kan bli bättre har blivit ytterligare ett möte i mängden?
Vad kan vi göra för att få ut mer av våra retrospektiv?
Presentationen bjuder på en analys av synen på retrospektiv och en rad konkreta tips för att göra dem mer värdeskapande.
- Video: