Presentationerna DevLin2018

Här är presentationerna på konferensdagen på DevLin2018. Du hittar samtliga talare här.

Responsives Youtube-kanal hittar du spellistan med alla talen från DevLin2018.

Läs mer! Anmäl! 

Vi mäter och följer ofta upp ett teams produktion på olika sätt, men vad händer om vi istället börjar titta på hur teamets medlemmar mår? Jag delar med mig av vad som hände när vi införde en humörmätare. Jag kommer även att ge en del praktiska tips kring hur man kan gå tillväga för att få ett gladare, och därmed också bättre fungerande, team.

 

  • Video:

Jag hade aldrig sett vision på gruppnivå fungera. Antingen blir det företagets vision t ex leverera fantastiska gasturbiner till en billig kostnad, eller så blir det mål. Så när min grupp tyckte att vi skulle jobba med vision valde jag först att ignorera. Gruppen gav sig dock inte så jag tänkte att vi får väl försöka då, det kommer ändå inte att gå och om vi har försökt så kommer alla att förstå att det inte går. Men oj så fel jag hade! Detta tal blir en berättelse om en personlig resa i hur man tar fram en vision och att vision på gruppnivå faktiskt fungerar och är till stor nytta.

 

  • Video:

För att verkligen effektivisera sin digitalisering är DevOps det naturliga steget ett företag måste ta. DevOps är inget nytt fenomen, men det är först nu som det verkligen börjar att få sitt genomslag.

Forbes publicerade nyligen en artikel där de konstaterade att DevOps är nästa stora globala företeelse liknande IoT och AI, och konstaterar att begreppet DevOps används i många former och i olika syften.

”The Phoenix project” från 2013 fungerar fortfarande som en Novellbaserad beskrivning av begreppet.

Jari Aho skall försöka tydliggöra vad DevOps egentligen är.

  • Video:

Maria delar med sig av ett urval såväl jobbiga som peppande men också roande erfarenheter från sina uppdrag som mentor och ledarskapscoach.

  • Video:

Vad händer med ett företag när man kopplar ihop sin e-handel direkt med sina robotar i fabriken? Att istället för den klassiska masstillverkningen i fixa storleken tillverka lokalt och specialdesignat med hjälp av kod och automation? Och att dessutom göra det med hjälp av ett språk som Javascript?

Kristofer Skyttner berättar om utvecklingsresan med Linköpingsföretaget SkyMakers molntjänst för CAD & Automation. Om lärdomar med att lämna traditionella utvecklingsverktyg och använda MEAN-stack (MongoDB, Express, Angularjs, Nodejs) för såväl klient som server. Och om möjligheterna som uppstår när gamla sanningar inte längre gäller.

  • Video:

Mikrotjänster, vad innebär det? Hur kan man nyttja små, utbytbara delar, från olika leverantörer och ramverk för att bygga distribuerade och löst kopplade applikationer? Hur kan en sådan arkitektur se ut? Hur kommer man igång, i sin befintliga systemmiljö?

  • Video:

Att bygga ett agilt eller tvärfunktionellt team där testansvaret på riktigt delas av alla kräver att man hjälps åt att systematiskt tänka test och att man inte fuskar med analysarbetet, eller bara nöjer sig med checkar på kodnivå. Jag kommer att berätta om några av de faktorer som brukar sätta käppar i hjulen för team och vad man kan göra för att komma förbi dem för att börja närma sig ett djupare test-tänk, samt göra det till en vana i det dagliga arbetet med utgångspunkt i bl.a. Charles Duhiggs teorier om hur vanor fungerar.

  • Video:

Det ska göras om i Legobyn. Det har några pionjärer bestämt - och de håller redan på! Några är avvaktande nyfikna och vill se vad som händer. Andra är mycket kritiska och tycker det hela är idioti och bortkastad tid. Hur ska det gå för dem? Och vem är det som bestämmer sig för att lämna gruppen? Följ med Alex, Pim, Ziggy och alla de andra i detta förändringsäventyr!

  • Video:

Då man saknar tillstånd för verksamheten, inte har några kunder och själva byggnaden för verksamheten rasar ihop - då skulle de flesta organisationer ge upp. Inte så med Frälsningsarméns sjukhus Bungsu i Bandung Indonesien. De bestämde sig istället för att rädda sjukhuset och jag är glad att jag fick vara med på den resan.

Jag förresten? En lean/agile-coach verksam I IT-industrin? En västerlänning med väldigt lite (om någon) erfarenhet i sjukhusledning och operations.

Vi började att tillämpa principerna från lean och kanban och genom att göra det så vände vi sjukhuset till något fantastiskt. Förändrade, inte bara organisationer utan också livet på många som jobbade i och runt sjukhuset. Genom att applicera dessa principer i en helt annan domän, i en annan kultur etc än vad jag var van vid gick jag djupare insikter kring lean och kanban, vad det betyder och hur de kan appliceras för att vi ska bli mer och mer effektiva. Och rädda oss från undergång på vägen...

 

  • Video:

Ideer har vi alla! Men hur utvecklar man sin idé till en innovation och kanske ett framgångsrikt företag? I denna presentation berättar Tomas Ahlström om några enkla steg som krävs för att utveckla en idé till en innovation med potential att bli nästa tillväxtföretag. Presentationen bygger på metoden Five Steps of Innovation, utvecklad av Stanford Research Institute.

  • Video:

Mycket lean och agilt arbete handlar om att optimera flöden. Men av vad? Och hur skulle vi kunna visualisera eller mäta det? Slutligen - vad kan vi lära oss och få ut av att optimera flödehastigheten? I denna korta presentation vill jag introducera er till ett mycket enkelt, men kraftfullt diagram som öppnade upp många bra diskussioner och frågor hos mina kunder.

  • Video:

Checking is short for "fact checking" or "output checking." It is an evaluation activity that can be completely automated. Testing, on the other hand, can be supported by tools, but not automated. In other words, testing, like software development, is a non-algorithmic activity that is mediated by social competence; whereas compiling and checking are both algorithmic, requiring no social competence. But just as compiling is irrelevant without programming, checking is irrelevant without testing. Checking is an important-- but subordinate-- part of testing. Why does this distinction matter? Because when testing is confused with checking, management believes that the best way to improve testing is to automate everything and turn testers into tool jockeys. This destroys testing culture and discourages smart people from doing testing. Let's not do that.

  • Video:

Team brottas ofta med många utmaningar för att motsvara de många olika förväntningar som omgivningen, och dom själva, ställer. Det är inte ovanligt att dessa förväntningar är outtalade. Och så kommer vi agila coacher, och även "moderna" ledningar, och menar att de ska vara agila!

Agile Fluency Model™ är en modell skapad av Diana Larsen och James Shore som kan hjälpa. Men den ger bara en del av sanningen. Det finns flera dimensioner som vi måste hjälpa teamen, och organisationen runt dom, med.

 

  • Video:

Normen numera är att all mjukvaruutveckling sker i grupp eller lag. Men hur fungerar det för oss som är introverta?

Med över 15 års erfarenhet som introvert i lättrörliga utvecklingslag kommer jag att prata om skillnader mellan extroverta och introverta, hur vi skapar en inkluderande arbetsmiljö och vikten av psykologisk säkerhet. Förhoppningsvis får du med dig kunskapen och verktygen som krävs för att hjälpa ALLA på ditt lag att briljera!

  • Video:

Som produktägare handlar en stor del av jobbet om att göra prioriteringar. Det kan låta enkelt, men i verkligheten innehåller det många fallgropar. Under detta pass kommer vi att fördjupa oss i prioriteringens konst, med fokus på hur vi hanterar feedback från kunder, användare, marknadsavdelningen, kollegor, styrelsemedlemmar, mamma …

  • Video:

Testrollen har förändrats betydligt de senaste åren, borta är dagarna med ändlösa rader i QC och istället är du en i teamet, men vad för roll ska vi ta i ett agilt team? Jag har en tanke på vad som passar oss som testare. Kom så berättar jag!

  • Video:

Våga fråga! Friskt frågat, hälften vunnet! Det är mindset som jag försökt ta med mig till de team som jag jobbat i och med.

Talet tar upp ett antal frågor som kan vara värda att ställa i olika situationer när vi håller på med team- och/eller utvecklingsarbete. Frågorna är till för att väcka diskussioner som tillför värde till det vi håller på med och för att förhindra att vi går i vanliga fällor.

En del av frågorna är tänkta att ge oss en lite annorlunda tvist på hur vi tänker just nu medan andra är tänkta att helt omkullkasta vilken riktning vi rör oss i. Ibland lätt nudging. Ibland lite mer disruptivt.

  • Video:

Hur kan man jobba med olika uppgifter i mobb för att dra nytta av alla dess fördelar? Kan man jobba med dokumentation och granskningar i mobb? Vilka fördelar upplevde vi i praktiken av att jobba i mobb? Dessa frågor kommer besvaras under denna presentation baserad på mina egna erfarenheter av mobb-arbete.

  • Video:

Responsives nyhetsbrev levererar tips om modern systemutveckling och hur man bygger välfungerande utvecklingsprocesser och -organisationer. Du får förstås också nyheter om våra arrangemang före alla andra.

Linköping
Teknikringen 10
Linköping, 58330
SWEDEN
+46 (0)13 219250
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.