Presentationerna DevLin2024
Här hittar du beskrivningar av hittills annonserade presentationer på konferensdagen på DevLin2024. Du kan se dom som lista eller med bild och beskrivning. Du kan också läsa om alla talarna.
Vår hjärnas funktion är mycket spännande. Den styr vad vi gör och beskriver verkligheten för oss, men... kan vi verkligen lita på hjärnan? Hjärnan är nämligen lat. Det gör att den kan spela oss spratt och lura oss att känna eller uppfatta saker som vi egentligen inte gör. Det är dags att vända på rollerna och låta oss använda hjärnans sätt att fungera till att hjälpa oss att uppnå det vi vill.
Robert pratar om hjärnans funktion, hur vi kan använda den som ett verktyg för att nå våra mål genom att ändra våra tankemönster och varför det fungerar.
Allt börjar med ett glas vatten...
- Video:
I den här interaktiva sessionen kommer du att få jobba med ditt individuella mål och få reda på om ditt mål verkligen är målet du borde ha. Du kommer att uppleva vad som händer när du nått ditt mål, få insikter om vad det är som driver dig och vad det egentligen är du vill göra genom inre visualiseringar över vad ditt mål faktiskt består av. Med dig hem får du även verktyg för att kunna göra den här övningen om och om igen på egen hand.
Denna session kommer inte att spelas in och kan endast upplevas på plats.
Om du vill vara extra förberedd (OBS! Inget krav) - tänk ut ett mål du har och en specifik situation du skulle hamna i när målet är uppfyllt.
Var är MVP:n när man behöver den?
Mjukvarans betydelse blir allt större inom flygindustrin, precis som i alla andra branscher. Men att utveckla mjukvara till ett komplext cybertekniskt system som ska fungera i extrema miljöer och med höga krav på säkerhet, tillförlitlighet och livslängd för med sig många utmaningar. Olof och Pär, som bland annat arbetat många år med mjukvaruutveckling för JAS Gripen, berättar om ett par av dessa utmaningar samt vad man kan göra för att hantera dem.
- Material DevLin2024: Ladda ner
- Video:
De flesta företag arbetar med målstyrning på olika sätt. Enligt min erfarenhet stöter man ofta på ett motstånd bland medarbetarna kring att formalisera och dokumentera sina individuella mål i ett mer eller mindre fyrkantigt företagsövergripande system. Det är svårt att uppnå inspirerande, engagerande och motiverande målformuleringar. I den här sessionen delar jag med mig av hur jag kombinerar mina coachingskills med målstyrning, och beskriver 4 nycklar till att skapa mer engagerande målsamtal på arbetsplatsen.
- Material DevLin2024: Ladda ner
- Video:
Från blockerad till flyt – hur vi kan samarbeta smidigare över teamgränserna : Christian Fredriksson
Att organisera tvärfunktionella team runt värdeströmmar med minimala beroenden är en attraktiv teori, men verkligheten är ofta mer komplicerad. I praktiken fastnar vi lätt i väntan på andra, med prioriteringskonflikter eller missförstånd som leder till nödlösningar, ständiga ”task forces” och stress. Lösningen blir ofta omorganisationer eller krångliga processer som tar fokus från det som verkligen skapar värde.
Tänk om vi istället kunde stärka våra samarbetsförmågor och justera några förutsättningar för att förenkla de samarbeten som sker ”kors och tvärs” i organisationen – utan att fastna i ändlösa diskussioner om strukturer och processer? Christian Fredriksson visar hur förståelsen av våra hjärnor kan hjälpa oss att snabbt förbättra samverkan, med konkreta exempel som ni kan börja tillämpa direkt, men också hur det går att få även större förändringar att ske betydligt lättare.
- Video:
Reading code is sometimes so difficult that developers will simply give up and complain loudly that they need to rewrite the code from scratch because it is so incomprehensible. (Preferably the rewrite will be in a fancy new language or framework they have just heard about at a conference). I can totally understand the sentiment but it’s almost always a mistake to rewrite valuable working code from scratch. On the other hand legacy code can sometimes be very challenging to read, with long sections of complex logic and obtuse names. Unfortunately despite it being a crucial skill - we spend more time reading code than writing it - most people are never taught code reading strategies.
In this presentation I will go through some of the techniques I use that are effective even when you have legacy code. My goal is always to quickly get to the point where I understand enough context to find the part I need to change, and to do that safely. I always want to leave the code in a more readable state than I found it, to help the next person. I’ll discuss “Scanning”, effective use of your code editor tooling, and “Naming as a Process”. We’ll go through a code reading training exercise together and I’ll show lots of examples. Next time someone claims some code is incomprehensible you might be able to help them avoid that expensive and risky rewrite.
- Material DevLin2024: Ladda ner
- Video:
How do you ensure Software Excellence? Code that is well-designed and easy to understand is cheaper to extend and modify - so you can deliver more value, sooner. Many organizations struggle with older codebases that use outdated designs and have too much cruft. The recent boom in AI coding assistants shows a great deal of promise for helping developers to write new code but these tools perform poorly at refactoring and enhancing existing code. How can we ensure developers have the skills they need to remove cruft safely and to develop new features with high quality?
- Material DevLin2024: Ladda ner
- Video:
I boken om Mikadometoden så går det att finna ett stort löfte: "Du kan lära dig att refaktorisera vilken kodbas som helst, utan att ha sönder den". Vid närmare granskning så har det visat sig att metoden kan mer än så, men det avslöjar inte boken. Utan det tar ett tag att förstå sig på det.
Jaså? Vad kan den då? Och hur lång tid tar det att upptäcka alla fördelar? Kan alla ens att lära sig detta?
Vissa säger att det tar 10 000 timmar. Ola däremot, han lovar "Det beror på!" Vill du veta hur lång tid det kommer ta för dig? Då ska du lyssna på detta föredrag som lotsar dig genom Olas tankar och erfarenheter. Du får veta när, hur och varför Ola gjorde som han gjorde. När han blev en Mikadometod-expert.
Men vänta, det finns mer. Slår du till idag får du också veta hur du kan förvandla vilken tråkig uppgift som helst till ett oemotståndligt mål.
- Video:
Parprogrammering (och mobprogrammering) är fortfarande ett ganska ovanligt sätt att arbeta på trots att de flesta som verkligen testat talar sig varma för metoden. Jag delar med mig av min resa kring att ha parprogrammering som praxis i de organisationer jag ansvarat för. Varför tycker jag och de utvecklare jag jobbat med om metoden och vilka resultat uppnår vi? Och vilka motargument finns därute som man behöver ha svar till?
- Video:
Ett av de största problemen med mjukvaruutveckling är att mycket av det som byggs inte når den avsedda effekten. Den mest uppenbara anledningen till detta är att man faktiskt sällan lägger fokuset på att bygga en produkt/tjänst som möter affärsmålen, drar nytta av tekniken på ett långsiktigt och hållbart sätt samt ger en önskad användarupplevelse, allt på samma gång. Scrum, XP, Kanban, Testdriven utveckling, Kontinuerlig Integration, Kontinuerlig leverans och liknande är alla nödvändiga för att bygga en produkt/tjänst korrekt. Men Product Discovery är en samling ramverk och verktyg som säkerställer att vi också bygger rätt produkt, med minsta möjliga slöseri. Principerna bakom Holistic Product Discovery hjälper oss dessutom fokusera på alla aspekter som gör en produkt bra samtidigt och kontinuerligt under produktens livscykel.
- Material DevLin2024: Ladda ner
- Video:
Hur kan man egentligen använda CI/CD-principer och ett MVP-tänk när man utvecklar obemannade farkoster som väger över ett ton och kan flyga i över 1000 km/h?
I detta föredrag berättar Axel Bååthe, Chef för Regnskogen, om hur Regnskogen jobbar som en agil intern start-up inom Saab för att utmana det konventionella. Fokus kommer ligga på hur Regnskogen använder en DevOps-filosofi för både HW- och SW-utveckling och ersätter all projektledning med en data-driven kontext i sin utveckling.
- Video:
Hur kan ett utvecklingsteam implementera säkra molnlösningar? Behöver man speciella säkerhetsteam?
Stefan presenterar metoder och utvecklingsteam kan använda för att själva ta ansvar för säkerheten. Arbetet börjar redan i designfasen och sträcker sig hela vägen till att lösningen är i drift.
- Material DevLin2024: Ladda ner
- Video:
Joakim pratar om designsystem och vad man bör tänka på när man vill arbeta systematiskt med design. Det blir en crash course i vad designsystem är för något, vad som ingår och frågor man ska ställa sig innan man inför det i sin organisation. Det kommer bli lite historia, lite exempel, men även hur Axis Communications valt att göra.
- Video:
Varför är det viktigt att skriva läsbar kod? Vad kännetecknar läsbar kod och hur gör man?
En presentation för dig som är utvecklare och vill förbättra din förmåga att skriva kod som är lätt att förstå och underhålla. Oavsett om du är nybörjare eller har flera års erfarenhet kommer du att få värdefulla insikter och konkreta verktyg för att göra din kod mer läsbar och lättare att hantera i längden.
- Video:
Toyota Material Handling bygger upp en mjukvaruorganisation för att klara ett snabbt växande behov av mjukvara till sina världsledande logistik lösningar. Visionen är att ha breda gemensamma lösningar som stödjer utvecklingsteamen för olika plattformar och underlättar samarbete mellan teamen. Toyota har etablerat ett dedikerat team 'Software Engineering Services’ som ska ta sig an denna utmaning. Teamets uppdrag är att driva utvecklingen av gemensamma byggsystem, utvecklingsverktyg och testsystem med förhoppningen att därigenom bli effektivare och mer samordnade kring hur företagets mjukvara utvecklas.
- Video:
It sometimes feels like Dysfunction is everywhere. Teams struggling to deliver value, top-down change initiatives, and one-size-fits-all frameworks shoe-horned into organizations that have unique problems to solve.
What if there were a simpler way to start from where you are today, and incrementally solve the problems that matter most?
Michael Lloyd, the Creator of Dysfunction Mapping, tells the story and shows how you can learn to incrementally improve your ways of working through targeted experimentation, creating real measurable improvements.
- Video:
Adrian jobbar som Agil Coach, men har länge även spelat i rockband. I det här talet berättar han om de stora likheter som han upplever mellan modern kreativ systemutveckling i Team och att skapa och producera musik i band. Talet kommer att ge dig både inspiration och nya infallsvinklar i hur man kan se på och utföra kreativt samarbete och modern systemutveckling.
- Video:
Vi inser mer och mer att den komplexa världen vi lever och verkar i kräver större nivåer av samarbete. Kanske kan du arbeta solo i många yrken, men inte i de som är representerade på denna konferens. Vi har hört att teamwork makes dreamwork i många år, men kanske har vi glömt att det faktiskt finns ett flertal I i TEAM. Självklart är din egen personliga utveckling nyckeln för att vara i ett framgångsrikt team, men vilka aspekter behöver du arbeta med mer specifikt?
- Material DevLin2024: Ladda ner
- Video:
Trots att vårt skrå gladeligen och med rätta omhuldar en mjukvaruutvecklingsmetodik som kallas “Extreme Programming” så är våra vanliga verktyg och språk mestadels högst mundana. När de känns fantasilösa och oinspirerande bör vi med flit gå på jakt efter alternativ så att våra problemlösningar inte blir likaledes fantasifattiga och oinspirerade.
Som tur är behöver vi inte gå särskilt långt från vardagens verktyg – även om det underlättar vår jakt på inspiration.
Följ med på en hisnande upptäcktsfärd genom koncept som sträcker sig från udda till vrickade.
Välkommen till Exotic Programming!
- Video:
Flow-tillstånd är spännande. De inträffar ibland, oftast där man minst anar det, men det kan vara svårt att komma dit igen.
I denna presentation dyker vi ner i begreppet flow-tillstånd och dess betydelse för både prestation och välbefinnande. Vad är flow? Hur fungerar det i hjärnan och kroppen? Vi kommer att utforska mekanismerna bakom flow och diskutera de utlösande faktorer som kan hjälpa utvecklare att nå dessa tillstånd.
Genom att koppla flowtillstånd till agila utvecklingsmetoder kommer vi att identifiera hur dessa triggers kan integreras i teamets arbete. Vi fokuserar särskilt på gruppflow – hur kan ett team tillsammans uppleva den kraftfulla känslan av samarbete och kreativitet?
Peter visar på några strategier för att öka chanserna att komma i flow – från individen till teamet.
- Material DevLin2024: Ladda ner
- Video:
For way too long we have focused on leadership and being nice. It is about time we bring managers back in the game and help them become kind instead. We have talked about managers as overhead and forgotten that management is a skill. Without managers it is hard to have a successful organisation and some great teams.
After this talk you understand why managers are so important, how they can help teams and organisations and why we need to grow good managers.
- Material DevLin2024: Ladda ner
- Video: