Talarna på DevLin2024
Här hittar du beskrivningar av hittills annonserade talare på konferensdagen på DevLin2024. Du kan se deras presentationer som lista eller med bild och beskrivning.
Pär har jobbat med utveckling av stora komplexa system i mer än 30 år. Han har haft olika roller, som t ex utvecklingschef, produktledare och teknisk projektledare, både som anställd och konsult på ett antal av Linköpings profilerade produktbolag. Idag jobbar han som teknikledare för nästa generations informationssystem för Stridsflyg inom Advanced Programs på Saab Aeronautics.
Olof har jobbat med mjukvaruutveckling i olika former, roller och organisationer i över 25 år och med allt från inbyggda realtidssystem till administrativa system. Han är certifierad mjukvaruutvecklare, systemarkitekt, projektledare och CIO. Idag jobbar han med mjukvarustrategi och mjukvarutransformation på strategiavdelningen på Saab Aeronautics.
Thomas har över 4 decenniers erfarenhet av systemutveckling. Genom åren har han stöttat många organisationer, stora som små, i att vrida arbetssätt och teknik till mer moderna angrepps- och tankesätt. Även om han fortfarande tycker att programmering är det mest intressanta man kan göra så har han insett att både i det arbetet, i teamsamarbete, projekt och organisationer är det vår envisa föreställning att vi kan, och borde, tänka ut saker i förväg som står i vägen för lättviktighet och effektiv leverans av värde. Lärandet och utforskandet, både om oss själva och de behov vi försöker tillfredsställa och dess lösningar, borde istället vara i centrum för alla.
Han pratar gärna om det med dig!
Agnetha Bennstam har under flera år jobbat med verksamhets- och teamutveckling i rollen som agil coach, och är idag utvecklingschef på ett företag som bygger medicinska system. Agnetha har en gedigen bakgrund från olika företag i mjukvarubranschen. Hon brinner för att alltid se människan som den viktigaste kuggen i förändrings- och förbättringsarbete.
Simon är teamledare för SW Engineering Services-teamet på Toyota Material Handling i Mjölby, där han ansvarar för att driva utvecklingen av bland annat CI-flöden och verktygsutveckling som stödjer utvecklarna av mjukvaran i Toyotas truckar. Under de senaste åren har han arbetat med utvecklingen av testsystemen för Toyotas inbyggda system. I sin roll som solutions manager på Labatus leder han teknikområdet för embedded systems.
Fredrik Hofflander har över 17 års erfarenhet inom AI. Som grundare och CTO för Eghed leder han utvecklingen av AI-lösningar som omvandlar data till affärsnytta. Fredrik är en uppskattad talare och rådgivare, särskilt kring hur företag kan utnyttja AI för att skapa hållbara och effektiva lösningar. Hans arbete fokuserar på att göra AI tillgängligt och användbart för en bredare målgrupp genom datadrivna innovationer.
Martin Christensen är en transformationscoach med fokus på Agile och Product Model baserad i Stockholm. Han har hjälpt slutanvändaren av en produkt sedan det Agila manifestet skrevs som bl.a. UX designer, team coach och inte minst lärare, både på yrkeshögskolor, universitet och företag. Erfarenheterna genererade en bok släppt 2022 med titeln Holistic Product Discovery. Hans nuvarande kärlek heter vuxenutveckling, då hans fokus på just ordet 'holistic' har tagit honom till domäner som kanske inte alltid ansetts vara väsentliga, men borde.
Det flesta titlar tenderar till att beskriva vad någon är snarare än vad de gör. Om vi ska försöka beskriva vad Lennart gör så är måhända Operativ Teknisk Team Coach målande nog. Han ser sig helst inbäddad i ett team som gör verkligt arbete med den extra agendan att lyfta teamet tekniska och samarbetsmässiga kompetens.
Ett tidigt och ivrigt förespråkande av mobbprogrammering har tagit honom över världen och han delar mer än gärna med sig av sina insikter och åsikter kring det i hans tycke bästa sättet att bygga system som håller i längden – oavsett om de är mjukvaru- eller människobaserade. Vill man i stället prata hästar eller rollspel med honom i korridoren så är det likaledes välkommet.
Men det är hans trettioåriga hobby att samla på sig mer eller mindre obskyra programmeringsspråk som tar honom till årets upplaga av DevLin.
Stefan Andersson är en mjukvarusäkerhetscoach på Axis Communications. Han har arbetat med mjukvarusäkerhet sedan mitten av 90-talet, med start som utvecklare och har prövat många olika roller, allt från arkitekt till produktägare. De senaste 10+ åren har han fokuserat på att hjälpa utvecklingsteam att integrera säkerhet som en naturlig del av deras arbetsprocess. Stefan har ett särskilt intresse för mjukvaruarkitektur i allmänhet och hotmodellering i synnerhet.
Christian Fredriksson har arbetat med lättrörliga metoder inom digital produkt- och tjänsteutveckling i flera branscher sedan början av 00-talet och har bland annat mer än 10 års erfarenhet av att hjälpa företag som utvecklar fysiska produkter att bli mer lättrörliga. I sitt företag Getability hjälper han team och ledare att bygga nya organisationsförmågor, där han kombinerar sin långa praktiska erfarenhet med den senaste forskningen om hur människor och komplexa adaptiva system fungerar för att kunna hitta smartare sätt att få hjälpsam förändring att ske i organisationer.
Joakim Linhardt är en UX Designer som jobbat med design av användarupplevelser i mer än 15 år. Under sin karriär har han jobbat både operativt och strategiskt. Joakim har ett intresse för organisation, verksamhetsförändring och hur man arbetar med innovation. Idag jobbar Joakim på Axis, med strategiska frågor kring UX.
Enkelhet, kommunikation, återkoppling, mod och respekt. Oavsett om det gäller programmering, företagsbyggande, engagemang i agila föreningar eller föreläsningar så lyser XP’s värderingar igenom i allt som Ola tar sig an. Trots att han skrivit bok, gör podcasten Väg74 och föreläser flitigt både i Sverige och internationellt så är det i diskussioner som Ola känner sig riktigt hemma. Med ständigt lärande som mål diskuterar han entusiastisk med både agila noviser och de mest erfarna rävarna om allt som rör systemutveckling och förutsättningarna runt det. Missa inte chansen att hamna i ett samtal med honom någon gång under dagen.
Robert Gistvik är en agil coach som använder sin erfarenhet från flera olika agila roller till att hjälpa team och organisationer att få ut mer av sin potential. Med fokuserade åtgärder och stor experimentlusta kan långsiktiga förbättringar uppnås.
Hur får man till effektiv mjukvaruutveckling på riktigt? Sådan där produktion och kvalite går hand i hand med personalens utveckling och trivsel på jobbet? Anders har varit verksam inom Linköpings mjukvaruscen i snart 25 år på en rad framstående bolag som Enea Epact, Ericsson, Sectra, Axis och Nira Dynamics, och hans mantra är att det som är rätt idag förmodligen är fel imorgon. Men just nu finns det ändå saker man borde göra!
Adrian har lång erfarenhet av, och stor passion för, agila arbetssätt i både team och hela organisationer. Genom coachning, utbildning, förändringsledning och ledarskap så har han hjälpt många organisationer att hitta och införa bättre sätt att jobba på. På fritiden är musik ett stort intresse och Adrian har länge sett flera områden där hans arbete och hobby kan ge lärdomar över gränserna.
Michael Lloyd is a Scrum Master and Agile Coach who’s been navigating the complexities of organizational systems for over a decade. During this time, Michael has developed Dysfunction Mapping, a tool that’s reshaping the way teams address and overcome challenges. His approach is hands-on, practical, and deeply rooted in the real-world experiences of agile practice.
At the heart of Michael’s work is a desire to create lasting change. He founded Honest Agile, where he’s known for his engaging workshops and insightful coaching sessions. Michael’s style is collaborative and approachable, always aiming to empower professionals with the skills they need to enhance their agile ‘Spidey-Sense’ and develop hypothesis-based coaching plans.
Axel Bååthe leder SAABs interna initiativ Regnskogen som är SAABs initiativ för att accelerera banbrytande innovation. Axel har tidigare arbetat i olika delar av systemutvecklingen av Gripen.
Gitte Klitgaard is an agile coach, leadership coach, trainer, advisor and mentor focusing on helping organizations implement psychological safety, responsibility, and accountability. She does this by working with teams and individuals as well as leadership. Gitte is authentic, she will cut to the chase, and help people become themselves thereby reaching success.
Gitte wrote a section about team safety in "The Art of Agile Development, 2. edition" by James Shore which was published in 2021.
In her spare time, Gitte collects LEGO and Yodas and keeps in touch with friends from all over the globe including some, she considers her second family.
Gitte is owner of Native Wired and has lead change at companies like IBM, LEGO, and Spotify.
Karin Ahlberg har arbetat med systemutveckling i snart 20 år, från utveckling och test till installation och underhåll, främst med webbaserade sas-lösningar. Hennes fokus ligger på kvalitet, där robust och ändringsbar kod är centralt, och hon arbetar helst testdrivet.
Karin tycker att det roligaste som finns är att koda och lösa problem med mjukvara. Hennes föredrag handlar om hennes erfarenheter om att skriva läsbar kod. Karin jobbar som principal engineer på Next i Linköping.
Patrick Blomqvist är gruppchef på Embedded Platform SW på Toyota Material Handling Europe och har sedan 2007 haft ansvar för utveckling av on-board kontrollsystem på Toyota i Mjölby. Under de senaste årens tillväxt och expansion av mjukvaruverksamheten i Mjölby har ansvaret fokuserats allt mer på den inbyggda mjukvaran. Som medlem av ledningsgruppen för mjukvaruutveckling på Toyota har han också ett särskilt intresse för organisations- och processfrågor.
Peter Supan har varit mjukvaru- och firmwareutvecklare i 17 år. Samtidigt har han alltid varit mycket intresserad av hur man kan träna och såg många paralleller i båda världarna, eftersom han älskar att betrakta problem från olika perspektiv. Detta har lett till att han nu studerar till personlig tränare för att bli bättre på att visa hur man kan använda träning som en resurs för både prestation, välbefinnande och glädje.
Emily Bache is an independent consultant, YouTuber and Technical Coach. She works with developers, training and coaching effective agile practices like Refactoring and Test-Driven Development. Emily has worked with software development for 25 years, written two books and teaches courses on platforms including Pluralsight and O'Reilly. A frequent conference speaker, Emily has been invited to keynote at prestigious developer events including EuroPython, Craft and ACCU. Emily founded the Samman Technical Coaching Society in order to promote technical excellence and support coaches everywhere.